Centered Riding


Sally Swift ontwikkelde rond 1985 een nieuwe methode om 'leren paardrijden' te onderwijzen: Centered Riding (CR). Zij publiceerde er twee boeken over en ging instructeurs opleiden. In 30 jaar tijd is CR wereldwijd een begrip geworden.

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over de techniek van het paardrijden: wat je moet doen. CR leert U daarnaast hoe U kunt doen wat nodig is, geeft op een nieuwe manier uitleg aan de ruiter over de klassieke principes van het paardrijden en is niet een speciale vorm van rijden.


Om de ruiter beter te laten bewegen en functioneren past CR vier basisprincipes toe:
- centreren (het midden, zwaartepunt van de ruiter)
- ademhalen (in het hele bovenlichaam)
- zachte ogen (gebruik van ruim gezichtsveld)
- bouwstenen (correcte balansopbouw)
Aarden (het gevoel van verbinding met de grond) is het fundament waar deze principes op rusten. Paardrijden met een heldere intentie (concentratie, duidelijk plan) zorgt aanvullend voor een betere communicatie tussen ruiter en paard. Wellicht herkent U deze begrippen uit beoefening van andere sporten, meditatietechnieken of bewegingsleer.

Een CR instructeur geeft les vanuit de wetenschap dat mensen individueel verschillend leren: auditief, visueel en kinesthetisch (bewegingszin). Gebruikt naast 'woorden' ook 'beelden' en 'gevoelens' om zo een betere interactie tussen 'denken, voelen en doen' bij de ruiter te stimuleren. Grondoefeningen, body-work, gebruik van bandages en rijden met een halsring zijn voorbeelden uit het uitgebreide scala aan hulpmiddelen die in de lessen worden ingezet.

Als U echt in de beweging van het paard kunt samengaan, ontstaat er harmonie tussen ruiter en paard en kan het paard in volle potentie makkelijker bewegen. Dit is ons streven en waarom wij CR technieken toepassen in onze rijlessen. Beter leren paardrijden is een doorlopend proces in verfijning van kennis en toepassing. Dit geldt niet alleen voor ruiters, ook voor onze instructeurs: zij ontwikkelen zich continu verder via opleidingen en cursussen.

 

 

 

 

 
Er zijn vijf instructeurs bij Manege Wittebrug die Centered Riding lessen geven. Tijdens de groepslessen passen deze instructeurs geregeld Centered Riding toe. U kunt natuurlijk ook een Centered Riding privéles boeken.