Algemeen

 

Manege Wittebrug is aangesloten bij de FNRS en heeft 4 sterren. Wij proberen zo veel mogelijk paden te bewandelen om het paardrijden bij Manege Wittebrug zo aangenaam mogelijk te maken voor mens en dier. Daarom staat bij ons klantvriendelijk, diervriendelijk, veiligheid, kennis en kwaliteit voorop.

 

De filosofie van Manege Wittebrug is dat zowel de klanten de paarden en de medewerkers het naar hun zin moeten hebben. Iedereen komt hier voor zijn of haar plezier en wij proberen daar ook zoveel mogelijk rekening mee te houden. Dat betekent niet dat alles hier zomaar kan, juist niet, maar wel dat we luisteren naar de klanten en vooral ook naar de paarden.

 

Gemiddeld één keer per maand neemt Joke Burik twee manegepaarden mee naar Steffi vd Laarse. Zij is een holistische dierenarts wat betekent dat zij kijkt naar het hele paard. Wat voor symptomen vertoont het paard, zit het lekker in zijn vel en zit alles nog op de plek waar het hoort te zitten? Wij hebben de ervaring dat de paarden daardoor veel happyer blijven en fijner te rijden zijn.

 

Om de paar maanden komt Christy Dreessen. Zij is een gecertificeerde paardentandarts die alle paarden onder controle houdt en ze behandelt deze als dat nodig is. Minimaal een keer per jaar komt Ninon Schutte bij ons. Zij is een zeer kundige zadelmaakster en komt dan minimaal een hele dag om alle manegezadels aan te passen of te vernieuwen. We hebben hele fijne zadels waaronder een heel aantal Hulseboszadels. Als het enigszins kan, laten we ze aanpassen met een bontvacht eronder zodat we aan alle kanten drukkingen zoveel mogelijk kunnen vermijden. De meeste paarden hebben zowel een dressuur- als een veelzijdigheidszadel. De zadels en hoofdstellen worden iedere week schoongemaakt en als dat nodig is ingevet en hersteld.

 

De paarden worden iedere werkdag door de medewerkers uitgebreid gepoetst en daar waar nodig gemasseerd door middel van T-touch. De paarden worden zo vaak mogelijk met een aantal tegelijk in de paddocks of binnenrijbaan losgegooid of we doen grondwerk met ze.

 

Zoals u hier kunt lezen komen onze manegepaarden niets tekort en zo willen we dat ook. Het is niet erg dat ze moeten werken (2 à 3 uur per dag) dat moeten wij ook, zelfs nog veel harder. Maar wij moeten wel zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en dat doen we dan ook. We zijn een stadsmanege dus hebben we helaas geen beschikking over weide. We zitten wel in een gigantisch mooi en uniek duingebiedje met veel groen waar we veel gebruik van maken door aan de hand lekker met de paarden te gaan grazen.

 

Onze filosofie over paarden gaat natuurlijk ook door in de lessen, zonder zweverig te worden. Wij doen veel met de klassieke rijkunst en met centered riding. We hebben de luxe van twee gediplomeerde Deurne instructeurs en drie Orun instructeurs waarvan er vijf ook centered riding instructeur zijn. Wij denken en vinden dat je heel veel met paarden kan doen en bereiken als je het samen met je paard doet. Dat kan alleen als je iets meer gaat begrijpen van hoe een paard denkt, voelt, begrijpt en leert. Zo kun je leren om meer in de beweging van je paard te zijn en te blijven maar ook hoe je samen met je paard wendingen en andere figuren maakt. Kortom, hoe je fijner en veiliger met je paard kunt omgaan. Paardrijden is een sport en een sport hoort gezond voor je lichaam te zijn. Dus komen houding en zit veelvuldig bij ons in de lessen aan bod. De afwisseling van buiten rijden in de zomer en binnenrijden in de winter maakt het rijden bij manege Wittebrug afwisselend, gezellig, gezond en ontspannend.